Opleidingen Vastgoed door Odigo

Ik kreeg van het kantoor waar ik stage volg de kans om een live webinar te volgen van het advocatenkantoor Odigo. Ze zijn een onafhankelijk advocatenkantoor en bieden een full-service dienstverlening aan voor Belgische en buitenlandse ondernemingen. Ze ondersteunen financiële instellingen en overheden en zijn sparringpartner voor particulieren.
De webinar werd gegeven door 2 vrouwen namelijk, Lissa Cloet, Master in rechten aan de Universiteit van Antwerpen, Master na Master in het Notariaat aan de Universiteit van Gent en lid van de balie van West – Vlaanderen sinds 2021. De andere mevrouw was Eva Kindt, Master in de Rechten aan de KU Leuven en lid van de balie van West – Vlaanderen sinds 2022.
De opleiding ging over het feit wanneer een tekstbericht net te veel of net te weinig is en of er dan eventueel wordt gesproken over een verkoop? Als eerste zijn we gestart met enkele voorbeeldzaken waarin duidelijk te zien was dat er iets was fout gelopen in de communicatie tussen koper en verkoper en het overlopen van de inhoud die aan bod ging komen, zo gingen we het hebben over:
- De totstandkoming van de koopovereenkomst
- Problematiek
- Gevolgen
- Bevoegdheid
- Enkele cases
- Conclusie
Wat mij vooral is bijgebleven gedurende de webinar is dat je als koper goed moet opletten met wat je allemaal stuurt naar de verkoper/makelaar, een bod via sms, Whatsapp, email of zelf Messenger kan bindend zijn, op het moment dat er staat ik breng een bod uit van …. Is het een volwaardig bod, MAAR dit is geen onderhands geschrift want er is een gebrek aan handtekening. Het kan wel als onderhands geschrift gezien worden als er een gescande handtekening is of een handtekening met plastic pen of biometrische handtekening zoals vingerafdrukken, iris of met je stem.
Een sms kan dus het begin zijn van bewijs door geschrift.
Bijvoorbeeld: een koper meent een koopovereenkomst afgesloten te hebben, maar verkoper niet. De verkoper mag dan niet zomaar de woning opnieuw te koop plaatsen door dubbele verkoop. Koper kan een schadevergoeding eisen.
Als er een bod formulier is getekend kan er een 10% schadevergoeding geëist worden, bij een email is dit een stuk moeilijker en is er geen duidelijkheid
Op het einde van de webinar werden nog enkele cases voorgesteld en konden we actief antwoorden in de chat wat ons idee was en nog vragen stellen als dat nodig was.
